Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Το Σύμπαν συνωμότησε 30 Ιουλίου στη Σύρο



Στις 30 Ιουλίου στη Σύρο για την παρουσίαση του βιβλίου ΄΄Τα βάσανα μικρών παιδιών. Από τον Εβρο στη Σύρο-Παιδοπόλεις΄΄ 


Παρουσίαση του βιβλίου στις 30 Ιουλίου
  
     Διάβαζα ένα παλιό άρθρο στο ΒΗΜΑ για τον Πάουλο Κοέλο ΄΄ Ούτε Μπόρχες ούτε Μάρκες ούτε Φουέντες. Αν ο Πάουλο Κοέλο δεν είναι συγγραφέας με την κλασική έννοια του όρου, τότε είναι μάγος. «Οταν επιθυμείς κάτι, ολόκληρο το σύμπαν συνωμοτεί για να το αποκτήσεις» γράφει στον Αλχημιστή, το γνωστότερο από τα μυθιστορήματά του, το οποίο έγραψε το 1987 μέσα σε δύο εβδομάδες και έχει ως σήμερα πουλήσει παγκοσμίως περισσότερα από 64 εκατ. αντίτυπα και έχει μεταφραστεί σε 64 γλώσσες.
      Οι κριτικοί γράφουν για τα βιβλία του ΄΄Τα αφηγήματα του Κοέλο είναι βιβλία αυτοβοήθειας τα οποία καταλήγουν στο ίδιο βασικό αποτέλεσμα: να ναρκώνουν την αποξενωμένη συνείδηση μέσω της καθησυχαστικής επιβεβαίωσης των συμβάσεων και των κυρίαρχων προκαταλήψεων. Ο αναγνώστης του Κοέλο εξερευνά το οικείο, παραβιάζει ανοιχτές πόρτες και βουλιάζει σε συναισθηματικές, αποχαυνωτικές, εγωτικές, ψευδομαγικές ερμηνείες του κόσμου, όπου και φυλακίζεται. Οταν τελειώνει το ένα βιβλίο, θέλει και άλλο, που θα είναι διαφορετικό κι ωστόσο απολύτως ίδιο. Οι απλοϊκοί αφορισμοί του τον έχουν καταστήσει ένα είδος λαϊκού δασκάλου - δεν είναι αμαρτία το να είσαι ευτυχισμένος - μας διαβεβαιώνει σε τούτη τη φονική κοινοτοπία΄΄.
     Ο Πάουλο  Κοέλο  γεννήθηκε το 1947 στο Ρίο. Κάποια στιγμή, και ενώ ήταν μαθητής σε ιησουιτικό σχολείο, μπλέχτηκε σε καβγά με άλλους εφήβους και οι γονείς του, νομίζοντας πως έχασε τα λογικά του, τον έκλεισαν σε νευρολογική κλινική, όπου υποβλήθηκε σε θεραπεία με ηλεκτροσόκ. Νέος και χίπης, τη δεκαετία του '60, πειραματίστηκε με ναρκωτικά, με εξωγήινους και με τη φιλοσοφία του Καρλ Γιουνγκ. Για πολλά χρόνια αποκήρυξε τον καθολικισμό. Σήμερα όμως το απολωλώς πρόβατο επέστρεψε στο ΄΄καλό δρόμο΄΄. Υποστηρίζει βέβαια ότι αρνείται να φιλήσει το χέρι του Πάπα. Ζει με τη σύζυγό του Κριστίνα, άτεκνος, μεταξύ της Κοπακαμπάνα του Ρίο και των γαλλικών Πυρηναίων.
    Τώρα τι σχέση μπορεί να έχει ο Κοέλο με την εκδήλωση που προγραμματίζουμε στις 30 Ιουλίου για την παρουσίαση του βιβλίου μας ΄΄ Τα βάσανα μικρών παιδιών. Από τον Εβρο στη Σύρο-Παιδοπόλεις΄΄;  
     Στο τελευταίο φύλλο της εφημερίδας Ο ΛΟΓΟΣ (17 Μαρτίου 2011) , στη σελίδα 22  ΄΄Τι είναι παιδουπόλεις ή παιδοπόλεις΄΄ έγραφα για το βιβλίο το οποίο επρόκειτο να κυκλοφορήσει από το σύλλογό μας, με την οικονομική στήριξη της Νομαρχίας Εβρου και Υπερνομαρχίας Εβρου-Ροδόπης.
Μετά την παρουσίαση του βιβλίου, στο τέλος της επιστολής μου έκανα μία αναφορά, αν θέλετε μία ευχή ...΄΄Στις 11 Ιουλίου στην εκπομπή Μικρός Απόπλους, κάνοντας ένα οδοιπορικό στον Εβρο , ο Νομάρχης Εβρου κ. Ν. Ζαμπουνίδης μου μίλησε για τη συναισθηματική σχέση που έχει με τη Σύρο. Και μου ανέφερε ότι ο πατέρας του ήταν φιλοξενούμενος στην Παιδόπολη της Σύρου και πως επίσης θα ήθελε , μαζί με κάποιους που γνωρίζει , να επισκεφτούν τη Σύρο, σ΄ ένα ταξίδι προσκύνημα. Γι΄ άλλους ίσως ΄΄το τελευταίο ταξίδι της ζωής τους ΄΄ όπως θα έλεγε και ο Θρακιώτης συγγραφέας Γ.Βιζυηνός, γι΄ άλλους ίσως ν΄ ανάψουν ένα κερί στη μνήμη των πατεράδων τους. Αναρωτιέμαι εάν στις μέρες μας μπορείς να δώσεις χαρά στο συνάνθρωπό σου, δίνοντάς του την σκάλα να φθάσει στον ουρανό, να όπως ο παππούς στο διήγημα του Γ. Βιζυηνού . Αναρωτιέμαι εάν υπάρχει τρόπος , εκείνα τα παιδιά από τους Μεταξάδες του ακριτικού Εβρου να επιστρέψουν στη Σύρο - να φθάσουν στην κορυφή του βουνού και ν΄ αγγίξουν τον ουρανό.  Και ίσως τότε χέρι-χέρι , ποιος ξέρει, αδερφωμένοι με την ανθρωπιά και με γαλήνη στη ψυχή να πάρουν το δρόμο ΄΄σε όνειρα ,σ΄ αισθήματα υγρά, μικρή πατρίδα, σώμα μου κι αρχή, η γη μου εσύ ανάσα μου κι αέρας΄΄  (τι ωραίο πράγμα είναι ο άνθρωπος, όταν είναι άνθρωπος) Ηράκλειτος....
     Εδώ λοιπόν έρχεται και δένει η ρήση του Κοέλο ΄΄πως αν κάτι το θέλεις πολύ, θα συνωμοτήσει το Σύμπαν για να το καταφέρεις, αρκεί να το θελήσεις΄΄ . Φαίνεται λοιπόν πως οι απόγονοι εκείνων των παιδιών και συγκεκριμένα οι χορευτές του πολιτιστικού συλλόγου Μεταξάδων  , ήθελαν πολύ να  επισκεφτούν  τη Σύρο για να παραβρεθούν  στην παρουσίαση του βιβλίου μας, ως φόρο τιμής, όπου πρωταγωνιστές είναι  οι δικοί τους άνθρωποι. Ο υπεύθυνος του χορευτικού Χρήστος Κισσούδης μου μετέφερε τη συγκίνηση που προξένησε η έκδοση του βιβλίου αλλά και ο ενθουσιασμός που επικρατεί για το επικείμενο ταξίδι - προσκύνημα στη Σύρο. Φαίνεται όμως πως και ο σύλλογός μας το ήθελε πολύ και έτσι το σύμπαν συνωμότησε.
     Οι  τριάντα χορευτές θα φιλοξενηθούν  στην Ποσειδωνία, στον ξενώνα της Καθολικής Αρχιεπισκοπής , στον ίδιο χώρο που φιλοξενήθηκαν κάποτε τα μικρά εκείνα παιδιά του εμφυλίου. Κάτω από τον Κυκλαδίτικο ουρανό θα ξεχυθεί η μουσική του Ορφέα και οι χορευτές θα χορέψουν στον προαύλιο χώρο του αρχοντικού Τσιροπινά ,το Σάββατο 30 Ιουλίου .
     Ο Πολιτιστικός σύλλογος γυναικών Μεταξάδων ιδρύθηκε το 2000 και επιδίδεται σε κάθε μορφή εκδηλώσεων που προάγουν τον πολιτισμό μας. (συμμετοχή των χορευτικών τμημάτων και της χορωδίας σε εκδηλώσεις και αναβιώσεις εθίμων τόσο τοπικά, όσο και σε όλη την Ελλάδα και στο Εξωτερικό.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου